Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Κυνήγι θησαυρού. Video



“Θησαυρός” είναι η μνήμη, η συλλογικότητα, το πάθος, η δύναμη και η αξιοπρέπεια των γυναικών και αντρών κάθε ηλικίας, που με τους αγώνες τους εμπλουτίζουν αυτή τη στρογγυλή γή. “Θησαυρός” είναι η αντίσταση σε αυτό το παράλογο σύστημα, που υποβαθμίζει οικτρά τον πλανήτη και τις ζωές όσων τον κατοικούμε. Κομμάτι του “θησαυρού” συνεπώς, οι αγώνες των κατοίκων της Β. Χαλκιδικής. Η “Μεγάλη απεργία” των μεταλλωρύχων το 77 ενάντια στις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας. Η δυναμική και νικηφόρα αντίσταση των κατοίκων της Ολυμπιάδας ενάντια στον παραλογισμό της μεταλλουργίας χρυσού και στην καταστροφή του τόπου τους. Η εναντίωση στα τωρινά σχέδια της εταιρία “Ελληνικός Χρυσός” στις Σκουριές.

Το σκάνδαλο με τα αιολικά πάρκα που εγκθίστανται σε δημόσιες εκτάσεις κάνει το Βατοπέδι να μοιάζει ανέκδοτο!

 Αν και λίγο παλιό το παρακάτω άρθρο (20 Μαϊου 2010), είναι ωστόσο πάντα επίκαιρο.
Δείτε τι  άλλο παίζεται στα μεγάλα σχέδια εταιριών - κράτους για την ''πράσινη ανάπτυξη''.
   Αναρτήθηκε στις 20 Μαϊου 2010 από το  ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ



Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ η ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου από τα αιολικά πάρκα που πληρώνουν ενοίκιο στο κράτος το «αντάλλαγμα του μελισσοκόμου»: 50 ευρώ το στρέμμα ετησίως!!!

Αφορμή για την έρευνά μας στάθηκαν οι σφοδρές καταγγελίες τριών Δημάρχων Νοτίου Ευβοίας, οι οποίοι έφτασαν έως τη Βουλή εξουσιοδοτημένοι για να διαμαρτυρηθούν για τη φωτογραφική και αντισυνταγματική ρύθμιση της παρ. 11, του άρθρου 12 του ν/σ της κας Μπιρμπίλη. Με τη ρύθμιση αυτή «θα χαρακτηρίζονται κατά προτεραιότητα ως δημόσιες δασικές, οι εκτάσεις που σχεδιάζονται να εγκατασταθούν αιολικά πάρκα και θα υποχρεούνται όλες οι Υπηρεσίες να αδειοδοτούν τα αιολικά πάρκα , ασχέτως αν υπάρχουν νόμιμες ενστάσεις και δικαστικές προσφυγές από τους ιδιοκτήτες γης».
Αναρωτηθήκαμε ποια είναι η σκοπιμότητα αυτής της άθλιας ρύθμισης, με την οποία κυριολεκτικά θα «κατάσχονται» ιδιωτικές περιουσίες χωρίς αντάλλαγμα για τους ιδιοκτήτες και θα παραδίδονται πλέον από το κράτος στις εταιρείες ΑΠΕ.
Σε επικοινωνία μας με έναν Δήμαρχο της Ευβοίας (που είναι και του ΠΑΣΟΚ) πληροφορηθήκαμε πως αυτή η αντισυνταγματική διάταξη εξυπηρετεί την ΤΕΡΝΑ και τον Κοπελούζο, διότι έχουν αιτήσεις για 100δες ανεμογεννητριες αιολικά πάρκα στη Νότιο Εύβοια. Όπως μας είπε ο Δήμαρχος, οι εταιρείες θέλουν να αποφύγουν να αποζημιώσουν τους νόμιμους ντόπιους ιδιοκτήτες, οι οποίοι τους έχουν ζητήσει ενοίκιο 500-1000 ευρώ ανά στρέμμα. Με αυτή τη φωτογραφική διάταξη, «πετούν έξω τους ντόπιους ιδιοκτήτες» και εξασφαλίζουν να παίρνουν τσάμπα τα οικόπεδα από το Δημόσιο!!! Στην ερώτησή μας «τι εννοείτε τσάμπα», μας παρέπεμψε στο Υπουργείο Γεωργίας για τις λεπτομέρειες , λέγοντάς μας πως έχει στηθεί ένα νομικό γαϊτανάκι αλά Βατοπέδι και πως οι Δασάρχες έχουν αηδιάσει με τις εταιρείες αυτές, αλλά είναι δεμένα τα χέρια τους από τους νόμους και τις Αποφάσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Αυτό το «παίρνουν τσάμπα οικόπεδα από το Δημόσιο» του Δημάρχου, μας κίνησε το ενδιαφέρον και ξεκινήσαμε αμέσως έρευνα. Είναι βλέπετε πρόσφατο το Βατοπέδι, όπου το Δημόσιο αντάλλασε εκτάσεις με τη Μονή αντί «πινακίου φακής».
Μετά από έρευνα ανακαλύψαμε ένα σκάνδαλο άνευ προηγουμένου, σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου που ουσιαστικά χαρίζει , έναντι αστείου μισθώματος των 50ευρώ/στρεμμα ετησίως (ή 1000 ευρώ/στρέμμα την 20ετία εφάπαξ) οικόπεδα στις ιδιωτικές εταιρείες αιολικών πάρκων. Καλά ακούσατε και όπως αντιλαμβάνεστε η ζημία για το κράτος και το κοινωνικό σύνολο ανέρχεται σε 100αδες εκατομμύρια ευρώ , αφού το 99% των αιολικών πάρκων που λειτουργούν ανά τη χώρα έχει εγκατασταθεί με αυτό το διακομματικό «κόλπο» , που χρίζει Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή!
Δείτε πως στήθηκε το κόλπο από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ & ΝΔ. (καλούμε τον οποιοδήποτε να διαψεύσει εάν τολμά):
Με το Νόμο 2941/2001 επί Υπουργίας Ανωμερίτη, τα αιολικά πάρκα χαρακτηρίστηκαν ως «δημόσιας ωφέλειας» και συμπεριελήφθησαν στη δασική νομοθεσία ως ισότιμα με τα στρατιωτικά έργα. Έτσι επιτράπηκε να εγκαθίστανται νόμιμα σε δημόσιες δασικές εκτάσεις. Ο νόμος αυτός έγινε για να θεραπευτούν Αποφάσεις ΣτΕ κατά πολλών αιολικών πάρκων που είχαν ήδη εγκατασταθεί σε δημόσιες εκτάσεις : με Υπ. Απόφαση του 1998 Βάσως Παπανδρέου και δωρεάν,.. ενώ απαιτούνταν Νόμος και αποζημίωση του Δημοσίου!!!! Ορίστηκε λοιπόν με το Ν. 2941/2001 και η αποζημίωση-έσοδο του κράτους από τις εταιρείες ΑΠΕ, που ανερχόταν σε 1% του προϋπολογισμού του έργου. Για τις λεπτομέρειες της καταβολής του εσόδου από το Δημόσιο εξουσιοδοτήθηκαν οι Υπουργοί Γεωργίας & Οικονομίας για έκδοση Υπουργικής Απόφασης. Αυτή η Υπουργική Απόφαση δεν εκδόθηκε ποτέ!!! Δηλαδή ποτέ δεν πληρώθηκε το κράτος για την παραχώρηση των εκτάσεων, ενώ τα αιολικά πάρκα συνέχιζαν κανονικότατα να κατασκευάζονται χωρίς να πληρώνουν ούτε 1 ευρώ!!! Οι ευθύνες των τότε Υπουργών Ανωμερίτη και Παπαντωνίου είναι τεράστιες.
Με το Νόμο 3208/2003 επί Υπουργίας Δρυ, καθορίστηκε (άσχετα από τις ΑΠΕ) ότι για επεμβάσεις σε εκτάσεις που διαχειρίζεται η Δασική Υπηρεσία , θα καταβάλλεται «αντάλλαγμα χρήσης». Το αντάλλαγμα χρήσης είναι ένα τυπικό αντίτιμο: κόστος αναδάσωσης επί 2 (50ευρω ανά στρέμμα/έτος) και αφορά μελισσοκόμους και κτηνοτρόφους, όπως αποδεικνύει και επίσημο έγγραφο του Υπουργείου Γεωργίας που παραθέτουμε!
Οι εταιρείες με τα αιολικά πάρκα συνέχιζαν να μην πληρώνουν ούτε ευρώ, ενώ εισέπρατταν κανονικότατα και τις επιδοτήσεις και τα τιμολόγια τους από τη ΔΕΗ, μέχρι το 2006.
Λόγω του ότι οι Υπηρεσίες είχαν αρχίσει να αντιδρούν κατά των εταιρειών που δεν πλήρωναν ούτε 1 ευρώ στο κράτος, με το Ν. 3377/2005 και συγκεκριμένα το άρθρο 19, επί Υπουργίας Μπασιάκου, το σκάνδαλο ολοκληρώθηκε! Τα αιολικά πάρκα συμπεριλήφθηκαν στη σχετική ρύθμιση του Ν. 3208/2003 ώστε να πληρώνουν κι αυτά….το τυπικό «αντάλλαγμα χρήσης του μελισσοκόμου» των 50ευρώ/στρεμμα ετησίως (ή 1000ευρώ εφάπαξ στην 20ετια), το οποίο είναι αστείο μπροστά στο 1% του προϋπολογισμού (που κι αυτό είναι μηδαμινό τίμημα)!
Αυτό το άθλιο καθεστώς σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου ισχύει από το 2006 (όπως είπαμε από το 1998 ως το 2006 δεν πλήρωσαν ούτε ευρώ!) έως σήμερα και κανενός πολιτικού το αυτί δεν ιδρώνει, για το αστείο μίσθωμα, παρά το σκάνδαλο του Βατοπεδίου που ανέδειξε την ανάγκη να προστατεύει και να εκμεταλλεύεται το Δημόσιο την περιουσία του .
Για να αντιληφθείτε δε πόσο άθλιες είναι οι εταιρείες των αιολικών πάρκων, διαμαρτυρήθηκαν κιόλας τον Ιαν 2006, ότι το «αντάλλαγμα χρήσης του μελισσοκόμου» είναι υψηλό και ζήτησαν τόσο τη μείωση του τιμήματος, όσο και τον υπολογισμό λιγότερων στρεμμάτων για τα έργα!!! Και για να τραβάτε τα μαλλιά σας, ο κος Περιστέρης της ΤΕΡΝΑ που υπογράφει την επιστολή, καλεί τους Υπουργούς να χαρακτηρίσουν τα αιολικά πάρκα «ιδιαίτερου κοινωνικού χαρακτήρα» προκειμένου να μειωθεί το αντάλλαγμα χρήσης!!! (βλεπε αναρτημένη την επιστολή). Σα δε ντρέπεται ο κύριος που κυκλοφορεί με ελικόπτερο και που 12 μήνες μετά την επιστολή του αυτή, εισήγαγε την εταιρεία του με τα αιολικά πάρκα, στο Χρηματιστήριο αποκομίζοντας μετρητά 300 εκατομμύρια ευρώ! Για ποια ποιον «ιδιαίτερο κοινωνικό χαρακτήρα» ομιλεί; Μήπως θέλει και «επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης»;
Η απάντηση του υπουργείου Γεωργίας (Φεβ 2006) ήταν σχεδόν ειρωνική και αποστομωτική. Του απαντά η υπηρεσιακός παράγοντας ουσιαστικά ότι: «κύριε, αυτό το αντάλλαγμα είναι πολύ μικρό και τυπικό γιατί αφορά μελισσοκόμους και κτηνοτρόφους, ασχέτως που εσείς (με τα αιολικά πάρκα) καταφέρατε να συμπεριληφθείτε»
Είμαστε εξοργισμένοι με αυτά τα αίσχη και την καταλήστευση του Ελληνικού Δημοσίου. Τα 100δες εκατομμύρια ευρώ που στέρησαν και στερούν οι εταιρείες αυτές από το Δημόσιο, με τις ευλογίες των διεφθαρμένων πολιτικών, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επιβίωση χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων που σχεδόν «πεινούν» στις μέρες μας.
Σήμερα πρέπει να ντρέπεται και η Κα Μπιρμπίλη και η Κα Μπατζελή, όχι μόνο γιατί αποκρύπτουν κι αυτές με τη σειρά τους αυτό το σκάνδαλο της τεράστιας απώλειας εσόδων για το Δημόσιο. Αλλά και γιατί με περισσό θράσος διογκώνουν το σκάνδαλο, βάζοντας κρυφά αντισυνταγματική ρύθμιση υφαρπαγής των ιδιοκτησιών φτωχών ανθρώπων, ώστε να πληρώνουν οι μεγαλοεργολάβοι και οι πολυεθνικές, το «αντάλλαγμα χρήσης του μελισσοκόμου» των 50ευρώ/στρεμμα πλέον και στις ιδιωτικές εκτάσεις! Και είναι ντροπή της Κυβέρνησης που δήθεν κόπτεται για τον ελληνικό λαό και τα τιμολόγια ρεύματος και χτυπά μόνο τα φωτοβολταικά υποκριτικά. Τα φωτοβολταικά που τόσο πολέμησε η Κα Μπιρμπίλη και οι σύμβουλοί της και το λόμπυ των αιολικών, δεν εγκαθίστανται σε δημόσιες εκτάσεις για 50 ευρώ/στρέμμα. Οι ιδιοκτήτες φωτοβολταικών πληρώνουν κανονικά και υψηλά ενοίκια για τα οικόπεδα των έργων τους. Και τα οικόπεδά τους είναι 15 φορές μεγαλύτερα σε έκταση, των αντιστοίχου ισχύος αιολικών πάρκων.
«Αγαπητοί» μας πολιτικοί, να την χαίρεστε την πράσινη ανάπτυξη της αθλιότητας, της οικονομικής ζημίας του Δημοσίου και με το νέο ν/σ ΑΠΕ της αρπαγής ιδιωτικών περιουσιών.
ΥΓ1: Κα Μπιρμπίλη, σας προτείνουμε το πρόσφατο μήνυμά σας προς το λαό: «δεν αρκεί μόνο να πολεμούμε το λιθάνθρακα, αλλά πρέπει να αγαπάμε και τα αιολικά πάρκα», να πάτε να το πείτε στους φτωχούς ανθρώπους της Νοτίου Ευβοίας.
ΥΓ2: Κατανοούμε τη δυσκολία επαγγελματιών δημοσιογράφων του ενεργειακού ρεπορτάζ, που μας είπαν πως θα χάσουν τη δουλειά τους αν αναδείξουν το θέμα. Μας αρκεί που συμφώνησαν μαζί μας πως είναι σκάνδαλο μεγέθους Βατοπεδίου.

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Πανελλαδική συνάντηση των Επιτροπών Αγώνα ενάντια στα διόδια.

Πανελλαδική συνάντηση των Επιτροπών Αγώνα κατά των διοδίων στην Κατερίνη το Σάββατο 2 Οκτωβρίου, από τις 10:30 έως τις 15:00
Με πρωτοβουλία της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας πραγματοποιείται Πανελλαδική συνάντηση όλων των Επιτροπών Αγώνα κατά των διοδίων, το Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010 στην Κατερίνη. Το ανεξάρτητο κίνημα πολιτών «Δεν πληρώνουμε διόδια» γιγαντώνεται σε όλα τα μέρη της χώρας! Έχει αποκτήσει τεράστια δυναμική και μαζί με τις τοπικές Eπιτροπές Aγώνα, χιλιάδες είναι οι πολίτες που αρνούνται να πληρώσουν διόδια και αγωνίζονται για την κατάργηση των ληστρικών συμβάσεων που παραχωρούν αβίαστα τον εθνικό πλούτο σε ιδιώτες.
Μετά την επιτυχή διαμαρτυρία της 11ης Σεπτεμβρίου «Πάμε ΔΕΘ! Σηκώστε τις μπάρες», στην οποία συμμετείχαν Επιτροπές Αγώνα κατά των διοδίων από ολόκληρη τη Ελλάδα, οι πολίτες ενώνουν τις δυνάμεις τους, συσπειρώνονται έξω από κομματικές περιχαρακώσεις και οργανώνουν τον αγώνα τους με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα κατά των εταιριών, οι οποίες υπό την ανοχή της κυβέρνησης λυμαίνονται τους εθνικούς δρόμους.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Οκτωβρίου, από τις 10:30 έως τις 15:00,  στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δίου.  Μετά το πέρας της θα δοθεί συνέντευξη τύπου και θα ανακοινωθούν οι νέες δράσεις από την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή.
Η Εθελοντική Ομάδα  Δράσης Ν. Πιερίας καλεί τις Επιτροπές Αγώνα κατά των διοδίων από ολόκληρη τη χώρα να δηλώσουν συμμετοχή στέλνοντας email στη διεύθυνση info@otoposmou.grΑυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε .
Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

''Πράσινη Ανάπτυξη'', αιολικά πάρκα και υδροηλεκτρικοί σταθμοί. Κίσσαβος S.O.S!!!

Εδώ παραθέτουμε ένα κείμενο σε μορφή συνέντευξης παρμένο από το blog Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον,  το οποίο με έναν πολύ καλό επιχειρηματολογικό λόγο και χωρίς να πλατειάζει, αναλύει το τι πραγματικά σημαίνει στον καιρό μας ο όρος ''πράσινη ανάπτυξη''.
Εμείς απλά το εμπλουτίσαμε με φωτογραφίες και σκίτσα, μιας και η συγκεκριμένη τοποθέτηση αυτοσυνδέεται άμεσα με τρέχοντα και πολύ σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα του τόπου μας. Το θέμα των ανεμογεννητριών και υδροηλεκτρικών σταθμών μας ενδιαφέρει άμεσα. Ο Κίσσαβος έχει ήδη υδροηλεκτρικό σταθμό στο πιο όμορφο και πολύ γνωστό φαράγγι Καλυψώ, ενώ οι δικαιούχοι των ήδη χορηγηθεισών από την ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) με υπ' αριθ. 1727/2010, 1450 / 2010 και 1452 / 2010 αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αντίστοιχους αιολικούς σταθμούς, είναι: Α) η εταιρεία με την επωνυμία «ΚΙΣΣΑΒΟΣ ΠΛΑΚΑ
ΤΡΑΝΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ» και με διακριτικό τίτλο «ΚΙΣΣΑΒΟΣ ΠΛΑΚΑ ΤΡΑΝΗ Α.Ε.», η οποία εκπροσωπείται από την "
ΜΟΒΑΛ ΑΒΕΕ" που εξασφαλίζει την χρηματοδότηση του έργου  από την "ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ" μέσω της  "ΜΟΒΑΛ ΑΒΕΕ" με 22 Ανεμογεννήτριες προς εγκατάσταση και Β) η «ΑΙΟΛΙΚΗ ΚΑΝΔΗΛΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ», με τον διακριτικό τίτλο «ΑΙΟΛΙΚΗ ΚΑΝΔΗΛΙΟΥ Α.Ε.», η οποία εκπροσωπείται από την "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΑΝΕΜΟΣ Α.Ε" που εξασφαλίζει την χρηματοδότηση του έργου μέσω της "ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ", με 49 ανεμογεννήτριες. ετοιμάζουν το έδαφος για αδειοδότηση εγκατάστασης! Δεν ρώτησαν κανέναν! Σύνολο 71 ανεμογεννήτριες με διαμέτρους ρότορα 82 και 90 μέτρων!! συνολικής ισχύος 142MW!!, σε τρεις περιοχές του νοτιοδυτικού Κισσάβου. (Βλ. φωτο).
Η οικολογική καταστροφή και επέμβαση στο φυσικό χώρο τεράστια! Οι ανεμογεννήτριες με διάμετρο ρότορα 85 και 90 μέτρων είναι έργα φαραωνικά. Δεν μπορεί η περιοχή να τα σηκώσει. Ας μην γελιόμαστε! Σε πολλά σημεία του Κισσάβου, έχουν ήδη  εγκατασταθεί ανεμομετρητές (κεραίες μέτρησης ανέμου) και έχει ζητηθεί η άδεια από τον δήμο Λακέρειας να ξεκινήσει η κατασκευή του αιολικού πάρκου. Ξεπερνώντας κάθε όριο βλακώδους αφέλειας, ο πρώην πια δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο, χειροκρότησαν την αίτηση εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην ορεινή περιοχή του δήμου τους, διακηρύσσοντας στον τοπικό τύπο την πλήρη αποδοχή του έργου στο όνομα φοβερού και τρομερού συμφέροντος υπέρ του τοπικού πληθυσμού. Οι τοπικοί αυτοί "άρχοντες",  μπορούν κάλλιστα να αποκαλεστούν δραματικά φαιδροί, για τρεις σημαντικούς λόγους: α. Αγνοούν για την προκειμένη περίπτωση το πιθανότατο εικονικό της λέξεως συμφέρον, β. Αγνοούν την πιθανότητα (για εμάς σίγουρο) τεράστιας μη αντιστρέψιμης τοπικής οικολογικής καταστροφής, γ. Αγνοούν τις πολύ μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις των φαραωνικών αυτών έργων στον ήπιο ορεινό  και παρακείμενο θαλάσσιο τουρισμό και κατά συνέπεια  μεγάλο αριθμό επαγγελματίών που ασχολούνται ήδη μ' αυτόν τον τομέα και δ. Αγνοούν το αδιάσειστο γεγονός ότι ο Κίσσαβος και ο κάθε Κίσσαβος δεν έχει να κάνει μόνο με τον τοπικό πληθυσμό αλλά με όλον τον πληθυσμό του νομού και φυσικά κατ' επέκταση με όλους του Έλληνες. Δεν ερωτηθήκαμε κύριοι για όλα αυτά, για την καταστροφή του σπιτιού μας, την καταστροφή του βουνού μας. Ο Κίσσαβος ανήκει σε όλους μας, όχι μόνο σε μερικούς. Η παντελής απουσία κοινωνικής διαβούλευσης και εδώ όπως και σε άλλα σοβαρότατα θέματα. Προκαλεί!! Θα βρείτε μπροστά σας την αντίσταση των πολιτών ενάντια στην αυθαιρεσία των λίγων!

Ο Κίσσαβος το φθινόπωρο.


Για τον νομό Λάρισας, ο Κίσσαβος αποτελεί σημαντικό, ζωτικής σημασίας τόπο, περιβαλλοντικής, αισθητικής και ήπιας τουριστικής αξίας. Μην ξεχνάμε επίσης πως ο Κίσσαβος είναι χαρακτηρισμένος ως το μεγαλύτερο αισθητικό δάσος της Ελλάδας, πως βρίσκεται στη ζώνη των περιοχών Natura 2000 και πως η Τράπεζα Στοιχείων για την Ελληνική Φύση (ΦΙΛΟΤΗΣ)  αναφέρει ότι ο Κίσσαβος έχει όλες της προϋποθέσεις να χαρακτηρισθεί ακόμα και Εθνικός Δρυμός!

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΙΣΣΑΒΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ. 
ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΚΑΡΧΑΡΙΩΝ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΘΑ ΔΙΑΛΥΘΟΥΝ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΠΟΥ ΟΡΘΩΝΟΥΜΕ. Ο ΚΙΣΣΑΒΟΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ!



Είμαστε αντίθετοι με την αλόγιστη και άνευ μέτρου εγκατάσταση αιολικών πάρκων και υδροηλεκτρικών σταθμών και την πολιτική των άκρων στο θέμα. Διαβάστε την παρακάτω ''συνέντευξη''. Τα λέει όλα!


Συνέντευξη του Γιάννη Αγιάννη στον Ένα Κανένα

Συνέντευξη του Γιάννη Αγιάννη στον Ένα Κανένα
 Ε.Κ. Κύριε Αγιάννη, ας πάμε κατευθείαν στην ουσία. Πώς είναι δυνατόν άνθρωποι που έχουν περιβαλλοντικές ευαισθησίες, να προβάλλουν τόσες αντιρρήσεις στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων και υδροηλεκτρικών εργοστασίων;
Γ.Α. Για να σας απαντήσω κύριε Κανένα, χρειάζεται ολόκληρη κουβέντα. Εν ολίγοις όμως, μπορώ να σας πω ότι η εγκατάσταση των έργων ΑΠΕ ιδιαίτερα στην Ελλάδα αλλά όχι μόνο, με τον τρόπο που προωθείται, αποτελεί μια περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική τραγωδία, που πολλοί καταλαβαίνουν, αλλά λίγοι κουβεντιάζουν γι’ αυτή. Είναι κάτι ανάλογο με το «Ισπανικό Μοντέλο» στον τουρισμό, και φέρνει προς αυτό που έγινε με τις πρώτες ανεμογεννήτριες της Δανίας. Πέφτουν τα μεγαλοσυμφέροντα, κάνουν φαραωνικά έργα αδιαφορώντας ουσιαστικά για το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος, και κονομάνε αστρονομικά ποσά για 20-25 χρόνια. Και τώρα κοιτάν οι Ισπανοί να γκρεμίσουν τα τσιμεντένια μεγαθήρια που φτιάξαν πάνω στο κύμα, και οι Δανοί επιδοτούν την αποσυναρμολόγηση και μετεγκατάσταση ανεμογεννητριών που μπήκαν σε λάθος τοποθεσίες, ενοχλούσαν κοινότητες, προκαλούσαν αντιδράσεις τέλος πάντων. Ο κούκος αηδόνι και το μάρμαρο μαντέψτε ποιος το πληρώνει. Τα έργα ΑΠΕ πρέπει να γίνονται έτσι ώστε ο κόσμος να τα θέλει κι όχι ν’ αντιδρά, κι αφού εν τέλει εμείς τα πληρώνουμε και χρυσά μάλιστα, να γίνονται για το καλό όλης της κοινωνίας. Κι όχι μόνο για τις τσέπες ορισμένων.

Ε.Κ. Μας τα ‘πατε μαζεμένα κύριε Αγιάννη, ας τα πάρουμε ένα-ένα. Κατ’ αρχήν συμφωνείτε ότι ο άνθρωπος φταίει για την κλιματική αλλαγή, και ότι οφείλουμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό γρήγορα;
Γ.Α. Φυσικά και συμφωνώ. Αλλά τέτοιου είδους γιγαντιαίες τσαπατσουλοδουλειές όπως η εγκατάσταση έργων ΑΠΕσοφότερα, με πολλαπλά και διαχεόμενα σ’ όλο τον κόσμο οφέλη.

Ε.Κ. Και πάλι θέσατε πολλά ζητήματα μαζί. Πείτε μας πρώτα γιατί αποκαλείτε τα έργα ΑΠΕ «γιγαντιαίες τσαπατσουλοδουλείες»;
Γ.Α. Σας ζητώ συγγνώμη κύριε Κανένα μου, αλλά έτσι όπως έχουμε διαμορφώσει τον κόσμο μας, το Περιβάλλον, η Κοινωνία και η Οικονομία αλληλοεπηρεάζονται τόσο, που αποτελούν ουσιαστικά ένα σύστημα με πάρα πολλές παραμέτρους. Αναγκαστικά κάποιες απαντήσεις στις ερωτήσεις σας θα είναι σύνθετες και κάπως μακροσκελείς.
«Γιγαντιαίες τσαπατσουλοδουλειές» λοιπόν: Οι μεγάλες ανεμογεννήτριες - που δεν έχουν σημαντικές διαφορές στις διαστάσεις από τις μικρότερες - προσεγγίζουν τα 150 μέτρα ύψος, και το πτερύγιό τους είναι αδιαίρετο και έχει μήκος 45 μέτρα. Για να αποκτήσετε καλύτερη αντίληψη των μεγεθών συγκρίνετέ τα με μια πολυκατοικία: Κάθε όροφος έχει ύψος περίπου 3,5 μέτρα. Το συνολικό ύψος μιας ανεμογεννήτριας λοιπόν μπορεί να συγκριθεί με το ύψος μιας πολυκατοικίας 40 ορόφων, ενώ το ύψος μόνο του πτερυγίου, το οποίο πρέπει να μεταφέρεται ενιαίο, είναι συγκρίσιμο με το ύψος μιας οικοδομής 12 ορόφων. Ένα «Αιολικό Πάρκο» αποτελείται από μια συστοιχία τέτοιων κατασκευών, και συνοδεύεται από έργα όπως κάποιες δεκάδες πυλώνες υψηλής τάσης και υποσταθμούς ανύψωσης. Επιπλέον όπως καταλαβαίνετε, η μεταφορά τόσο μεγάλων αντικειμένων όσο το πτερύγιο των ανεμογεννητριών, απαιτεί τη διάνοιξη τεράστιων δρόμων σε δύσκολο ανάγλυφο. Πίσω από την εγκατάσταση ενός «Αιολικού Πάρκου» σε μια ορεινή ράχη της Ελλάδας, κρύβεται η εγκατάσταση μιας συστοιχίας θηριωδών ανεμοηλεκτρικών εργοστασίων και η εκτεταμένη ανεπανόρθωτη αλλοίωση του ορεινού παραδοσιακού τοπίου! Κι όλ’ αυτά με κόστος δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ!
Όσο για τα υδροηλεκτρικά, εν συντομία γιατί σας κούρασα, η εγκατάστασή τους συνεπάγεται την καταστροφή της κοίτης των ορεινών ρεμάτων σε μήκος συνήθως πολλών χιλιομέτρων.
Αν. Κίσσαβος. Υδροηλεκτρικός σταθμός στο φαράγγι Καλυψώ.


Ε.Κ. Παρακαλώ, θα ήταν χρήσιμο να μας δώσετε μια εικόνα για τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα. Και κατόπιν να μας εξηγήσετε γιατί χρησιμοποιήσατε τον όρο «τσαπατσουλοδουλειές».
Φαράγγι Καλυψούς Ανατολικός Κίσσαβος.
Γ.Α. Καλώς λοιπόν. Για την εκμετάλλευση του ορεινού υδροηλεκτρικού δυναμικού η πρακτική είναι η εξής: Σε ένα σημείο του ορεινού ρέματος δεσμεύεται μια ποσότητα νερού. Το νερό αυτό οδηγείται σ’ ένα άλλο σημείο της κοίτης χαμηλότερα μέσω ενός κατάλληλα τοποθετημένου αγωγού, ώστε να παραχθεί εκεί ηλεκτρική ενέργεια. Αν ως κοινωνία έχουμε την παραμικρή ευαισθησία για τη διατήρηση ουσιαστικά παρθένων, ανέγγιχτων από τον άνθρωπο και εξαιρετικά όμορφων οικοσυστημάτων, όπως είναι τα ελληνικά ορεινά ρέματα, πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα δύο παραμέτρους: Τον τρόπο που θα τοποθετηθεί ο αγωγός προσαγωγής του νερού, και την ποσότητα της φυσικής παροχής του ρέματος που θα ρέει ελεύθερα στη φυσική κοίτη.
Φανταστείτε λοιπόν τι συμβαίνει όταν σε τέτοια οικοσυστήματα στην Ελλάδα, μπουλντόζες μπαίνουν μέσα στην κοίτη, δίπλα στην κοίτη ή όπου βολεύει τέλος πάντων, φτιάχνοντας δρόμους για να περάσουν τα τριαξονικά φορτηγά με τους εξάμετρους σωλήνες του αγωγού, τους γερανούς που θα τους ξεφορτώσουν και τους εκσκαφείς που θα τους παραχώσουν όπου βολεύει περισσότερο! Και το αστείο ποιο είναι; Ο καθένας ξέρει ότι τα ορεινά ρέματα, στην Ελλάδα το καλοκαίρι έχουν ελάχιστο νερό έτσι δεν είναι; Η Ελληνική πολιτεία θεωρεί ότι σε κάθε περίπτωση μόνο το 30% αυτού του ελάχιστου καλοκαιρινού νερού είναι απαραίτητο για την κάλυψη των αναγκών του ρέματος ως οικοσυστήματος. Το υπόλοιπο είναι προς εκμετάλλευση. Αν δηλαδή καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ρέει στη φυσική κοίτη ενός ρέματος ένα μικρό κλάσμα της καλοκαιρινής παροχής του, έχουμε την απαιτούμενη «οικολογική παροχή» και όλα είναι μέλι γάλα! Κι όλ’ αυτά σε οικοσυστήματα που είναι φυσικά προσαρμοσμένα όχι μόνο σε πολύ μεγαλύτερες παροχές νερού, αλλά και σε μεγάλες αυξομοιώσεις της παροχής, ενώ σ’ αυτά διαβιούν και είδη προστατευόμενα από την Ελληνική και Κοινοτική νομοθεσία!
Φαράγγι Καλυψούς.
Το φαράγγι όπως είναι μέχρι αμέσως πριν τον αγωγό εκτροπής, ο οποίος
βρίσκεται στο δεξιό άκρο της βάθρας (Βλ. παρακάτω φωτο).
Το νερό δεν υπερχιλίζει ΠΟΤΕ!! Ο αγωγός το ρουφάει όλο.
Από δω και κάτω το φαράγγι στερεύει τελείως. Το τι λέει η μελέτη είναι
δυστυχώς μία άλλη ιστορία!!


Προσέξτε το μέγεθος της ανεμογεννήτριας σε σχέση με τα δέντρα,
όπως επίσης την αποψιλωμένη επιφάνεια που αντιστιχεί για την
κάθε ανεμογεννήτρια.
Ε.Κ. Μ’ αφού γίνονται μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων…
Γ.Α. Μωρέ γίνονται αλλά πως γίνονται…. Μπας και ξέρεις ποιος αναθέτει και πληρώνει τις μελέτες αυτές; Οι ίδιοι οι επενδυτές! Έρχονται κάποιοι επενδυτές σ’ εμένα ας πούμε που έχω μελετητικό γραφείο και μου λένε να κάνω την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το τάδε έργο… Με φαντάζεσαι να τους απαντώ ότι το έργο αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί προκαλεί οικολογική καταστροφή ή έστω να τους βάζω προϋποθέσεις που κάνουν την επένδυση λιγότερο προσοδοφόρα; Δε θα σταθώ στην πιάτσα ούτε δευτερόλεπτο… Και στο κάτω-κάτω κι αν γράψω μπαρούφες, κι αν κάνω copy-paste θα πάθω τίποτα; Θα το ελέγξει κανείς;

Ε.Κ. Κι οι υπηρεσίες;
Γ.Α. Οι υπηρεσίες … Οι περισσότερες, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, δεν έχουν ούτε αρκετό ούτε σωστά καταρτισμένο προσωπικό για να επεξεργαστούν βουνά μελετών για ΑΠΕ … Ποιος υπάλληλος πηγαίνει στο βουνό για να διαπιστώσει αν οι μελέτες ευσταθούν; Ποια υπηρεσία είναι σε θέση να ελέγξει αν τα έργα γίνονται σύμφωνα με τη μελέτη; Κι όταν λειτουργήσει το έργο, ας πούμε το υδροηλεκτρικό, υπάρχει κάποιος που να ελέγχει αν λειτουργεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές; Κι όταν ακόμη κάποιοι υπάλληλοι προσπαθούν να κάνουν σωστή δουλειά, τρώνε κατακέφαλα από τους πολιτικούς ή καρεκλοκένταυρους προϊσταμένους διότι εμποδίζουν τις «επενδύσεις» και την «ανάπτυξη», βαφτίζονται «καταραμένη γραφειοκρατία», και ή συμμορφώνονται και ξεπετάνε τις μελέτες χωρίς πολλά πολλά, ή αλλάζουν πόστο. Τόσο απλά!

Ε.Κ. Αυτά λοιπόν εννοείτε «τσαπατσουλοδουλειές».
Γ.Α. Αυτά κι άλλα πολλά. Κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα: Το χωροταξικό για τις ΑΠΕ είναι ένα τερατούργημα που δεν λαμβάνει μέριμνα για την προστασία του πολιτισμού και του τοπίου στην Ελληνική ύπαιθρο, υπονομεύει την τουριστική ανάπτυξη ολόκληρων περιοχών, και στη διαμόρφωσή του δεν είχαν συμμετοχή οι τοπικές κοινωνίες. Γίνονται και εγκρίνονται στο πιτς φυτίλι σχέδια διαχείρισης ολόκληρων λεκανών απορροής ποταμών ώστε να μεταφερθεί νερό από τη μια λεκάνη στην άλλη. Τεράστια έργα προωθούνται χωρίς να έχουν προηγηθεί η επιστημονική παρακολούθηση καίριων παραμέτρων των οικοσυστημάτων για ένα ελάχιστο βάθος χρόνου. Και πολλά άλλα φυσικά.

Ε.Κ. Μα κύριε Αγιάννη δε μπορεί η εγκατάσταση έργων ΑΠΕ να είναι συμβατή με την τουριστική ανάπτυξη;
Γ.Α. Έτσι όπως προωθείται στην Ελλάδα όχι. Φαντάζεστε την Τοσκάνη ή τον Μέλανα Δρυμό γεμάτους ανεμογεννήτριες; Εμείς αυτό πάμε να κάνουμε σε ανάλογα Ελληνικά τοπία. Εδώ κουβεντιάζουμε για το αν θα καταντήσουμε τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά σαν σκαντζόχοιρους! Μπείτε στο qualitynet.gr και δείτε πως εξελίχθηκε η κατάσταση στην Δανία. Τώρα τις ξηλώνουν τις ανεμογεννήτριες που ‘βάλαν λάθος. Κι επιπλέον τι μανία είναι αυτή με τις ανεμογεννήτριες και τα υδροηλεκτρικά; Ο ήλιος μας ζεσταίνει, τον ήλιο πρέπει να εκμεταλλευτούμε και στην Ελλάδα έχουμε μπόλικο!

Ε.Κ. Πάντως κύριε Αγιάννη μου με την εγκατάσταση ΑΠΕ όντως δημιουργούνται θέσεις εργασίας και ανάπτυξη.
Γ.Α. Εκτός από την περίοδο που κατασκευάζονται τα έργα αυτά κύριε Κανένα μου πόσες θέσεις εργασίας δημιουργούνται; Δύο για τους φύλακες και από μισή για το συντηρητή και το λογιστή; Οι ανεμογεννήτριες και όλος ο εξοπλισμός στο εξωτερικό γίνονται κι έρχονται εδώ πακέτο! Κι όσο για την ανάπτυξη, που πάει όλη αυτή η ανάπτυξη; Μήπως στις τσέπες ελάχιστων που πετάνε και κάνα κόκαλο στους δικούς τους; Κι υπάρχει πάντα και το παράδειγμα της Ισπανίας. Οι Ισπανοί έχουν ήδη δώσει ένα σκασμό λεφτά για γιγάντια έργα ΑΠΕ κι έχουν 20% ανεργία. Αυτός ο τρόπος «πράσινης ανάπτυξης» πιο πιθανό είναι να αυξήσει την ανεργία παρά να τη μειώσει!

Ε.Κ. Κύριε Αγιάννη πολύ τραγικά μας τα παρουσιάζετε… Μήπως υπερβάλλετε λίγο;
Γ.Α. Σκεφτείτε αυτά που θα σας πω κύριε Κανένα μου κι αποφασίστε εσείς αν υπερβάλλω: Στην Ελλαδίτσα ζούμε όλοι και το ‘χουμε δεί το έργο. Όποτε ανοίγει ένα τσουβάλι με λεφτά όπως οι Ολυμπιακοί, τα μεγάλα έργα, ή τα πακέτα κι οι χοντρές επιδοτήσεις απ’ την Ευρώπη, πέφτουν κατ’ ευθείαν απάνω οι γύπες και τα κοράκια, και μέχρι να καταλάβει ο λαός τι γίνεται, μένουν μόνο τα κόκαλα να γλύψει. Τέτοια πράγματα στην Ελλάδα γίνονται πρωτίστως για να ωφεληθούν οι τσέπες ορισμένων και δευτερευόντως για το κοινό καλό. Γι’ αυτό και μας κοστίζει ο κούκος αηδόνι κάθε φορά! Ε, στην περίπτωση των ΑΠΕ, επειδή όντως η κλιματική αλλαγή συμβαίνει και πρέπει να αντιμετωπιστεί, δεν ανοίγει μόνο ένα τσουβάλι με λεφτά, αλλά το θησαυροφυλάκιο του Σκρούτζ! Για όποιον προλάβει η κονόμα είναι εξασφαλισμένη για πολλά-πολλά χρόνια!

Ε.Κ. Κι αν είναι έτσι γιατί δεν υπάρχει καθολική αντίδραση από την κοινωνία;
Γ.Α. Γιατί η κοινωνία συνήθως δεν έχει ούτε γρήγορη αντίληψη ούτε καλά αντανακλαστικά. Αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά, αλλά δυσκολεύεται να συγκεκριμενοποιήσει στόχους και να δράσει συντονισμένα. Πάρτε το παράδειγμα (ευρύτερο από μας βέβαια) των βιοκαυσίμων. Για χρόνια οι περιβαλλοντικές οργανώσεις απαιτούσαν την παραγωγή βιοκαυσίμων. Αυτό το εκμεταλλεύτηκαν ορισμένοι και δημιούργησαν μια αγορά βιοκαυσίμων, η οποία όμως και αμφίβολο είναι κατά πόσο συνεισφέρει θετικά στο ισοζύγιο διοξειδίου, και είναι υπεύθυνη για την εκτόξευση της τιμής των τροφίμων, καταδικάζοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε μεγαλύτερη πείνα και εξαθλίωση. Η κοινωνία δεν μπορούσε να καταλάβει εξ’ αρχής ότι αν η ανθρώπινη τροφή δεσμευθεί στην παραγωγή ενέργειας θα πεθάνει κόσμος από πείνα; Και όμως δεν αντέδρασε.
Κάτι ανάλογο γίνεται και τώρα κύριε Κανένα μου! Υποψιαζόμαστε ότι αυτό που πάει να γίνει είναι λάθος, αλλά εξ’ αιτίας αμφιβολιών, βαρεμάρας ή αίσθησης αδυναμίας δεν αντιδρούμε! Και μη με ρωτήσετε τι κάνουν οι εφημερίδες οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ. Κατασκευαστικές και ΜΜΕ ενώνονται στην κορυφή της πυραμίδας του συστήματος. Δε θα μου φαίνονταν παράξενο οι μεγαλοδημοσιογράφοι με τα μεγάλα πορτοφόλια που κανονίζουν την ενημέρωσή μας να επενδύουν σε ανεμογεννήτριες! Σε κάθε περίπτωση πάντως δε μπορούν να πάνε κόντρα στα αφεντικά τους. Όπως και στη περίπτωση της γρίπης. Τ’ αφεντικά τους είπαν να σπειρουν τον πανικό για να εμβολιαστεί ο κόσμος μαζικά και φέτος και του χρόνου και του παραχρόνου… και να κονομάν οι φαρμακευτικές, τ’ αφεντικά τους λένε και τώρα πώς να πλασάρουν το θέμα ώστε να πληρώσει ό κόσμος για τις ανεμογεννήτριες και τα υδροηλεκτρικά, και να κονομάνε οι κατασκευαστικές για δεκαετίες.

Ε.Κ. Μα κύριε Αγιάννη, εσείς μόνος σας είπατε ότι η κλιματική αλλαγή πρέπει να αντιμετωπιστεί. Μήπως το προωθούμενο μοντέλο είναι όντως ο μόνος τρόπος;
Γ.Α. Το μόνο σίγουρο είναι ότι είναι πολύ καλός τρόπος για να γίνουν οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Όλος ο κόσμος θα πληρώσει την εξωφρενική και εξασφαλισμένη κερδοφορία των αιολικών και των υδροηλεκτρικών, η οποία θα διοχετευτεί σε συγκεκριμένες τσέπες. Κι η Ελληνική πολιτεία επιδοτεί φυσικά γενναιόδωρα τα έργα αυτά με ευρωπαϊκά χρήματα!
Εδώ και κάποια χρόνια κύριε Κανένα, το σύστημα που μας διαφεντεύει, καλλιεργεί το έδαφος ώστε να γεμίσει η πατρίδα μας ανεμογεννήτριες και υδροηλεκτρικά. Και ταυτόχρονα γίνεται συστηματική προσπάθεια να αποκλειστεί η ευρεία κοινωνία από την «πράσινη ανάπτυξη», ή να ξεγελαστεί με κάνα ξεροκόμματο όπως η αλλαγή κλιματιστικών και η αλλαγή κουφωμάτων στα παλιά σπίτια. Νομίζετε ότι είναι τυχαίο το ότι μέχρι πρόσφατα δε μπορούσε κάποιος να έχει φωτοβολταϊκά στο σπίτι του; Και τι πα να πεί ένα φωτοβολταϊκό σύστημα ανά οικοδομή; Πρέπει να μπούν όσα χωράνε και να συνδυαστούν με πράσινες στέγες! Τι πα να πει επιδοτούμε αλλαγή κουφωμάτων και καυστήρων στα σπίτια με άδεια πριν το ’80; Πρέπει να θερμομονωθούν και να αναβαθμιστούν ενεργειακά όλα τα σπίτια, ανάλογα με τις ανάγκες τους, και η επιδότηση που θα λάβουν να αυξάνεται όσο μειώνεται το οικογενειακό εισόδημα!

Ε.Κ. Δηλαδή εσείς πιστεύετε ότι υπάρχει εναλλακτική;
Γ.Α. Είμαι απόλυτα σίγουρος γι’ αυτό. Στην Ελλάδα συμβαίνει απίστευτη σπατάλη ενέργειας και τα κτήριά μας είναι κατ’ εξοχήν υπεύθυνα γι’ αυτή τη σπατάλη. Ως αποτέλεσμα επιβαρύνεται πάρα πολύ ο οικογενειακός προϋπολογισμός. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε σε πρώτη φάση και όχι στο να καταστρέψουμε την ελληνική ύπαιθρο! Όλα αυτά τα χρήματα που μας λένε ότι είναι διαθέσιμα για «πράσινες επενδύσεις» να κατευθυνθούν στις πόλεις, ώστε να δουλέψει κι ο κόσμος. Αντί να δίνουμε τα βουνά και τα ρέματα της πατρίδας μας βορά στα κερδοσκοπικά κεφάλαια, να τους παραχωρήσουμε τις στέγες και τις προσόψεις των δημοσίων κτηρίων ώστε να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκα και να πρασινίσουν οι στέγες! Τα σπίτια μας πρέπει να θερμομονωθούν οι ταράτσες μας να πρασινίσουν και να γεμίσουν φωτοβολταϊκα, και οι λέβητες να αλλαχθούν. Και φυσικά η πηγή ενέργειας που χρησιμοποιούμε για θέρμανση δεν μπορεί να είναι για πολύ ακόμα το πετρέλαιο. Στη Δανία εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται η βιομάζα για τη θέρμανση των κτηρίων.

Ε.Κ. Μα πριν από λίγο αναφερθήκατε αρνητικά στην παραγωγή βιοκαυσίμων…
Γ.Α. Δεν είναι το ίδιο πράγμα. Εγώ δε μιλώ για μετατροπή της ανθρώπινης τροφής σε καύσιμο. Η βιομάζα μπορεί να παραχθεί από ενεργειακά φυτά στη θέση του καπνού και του βαμβακιού. Τα ενεργειακά φυτά μετατρέπονται σε μικρά τουβλάκια, τις πελλέτες, και τροφοδοτούν καυστήρες βιομάζας. Κι αν βάλουμε τη βιομάζα στο ενεργειακό μίγμα μας θα λυθούν και πολλά προβλήματα των αγροτών. Το μόνο μειονέκτημα της καλλιέργειας ενεργειακών φυτών είναι ότι χρειάζονται λιγότερο νερό και λιγότερα χημικά. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό; Υπονομεύεται η εκτροπή του Αχελώου και η κερδοφορία των εταιριών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων! Εκτός από τους μεγαλοκατασκευαστές και τους έμπορους αγροχημικών, όλοι οι υπόλοιποι μόνο όφελος μπορούμε να έχουμε από την καλλιέργεια βιομάζας. Είναι πολύ φθηνότερη ανά θερμίδα σε σχέση με το πετρέλαιο, στο ισοζύγιο του διοξειδίου αποτελεί παθητικό, και προσφέρει φως στο τούνελ για τον αγροτικό κόσμο της πατρίδας μας.

Ε.Κ. Δηλαδή προτείνετε θερμομόνωση, φωτοβολταϊκα και πράσινες στέγες στις πόλεις, και θέρμανση των κτηρίων με βιομάζα;
Α.Γ. Ακριβώς. Η ευθύνη για την κλιματική αλλαγή και το όφελος από την ανάσχεσή της πρέπει να καταμεριστεί σ’ όλη την κοινωνία. Είναι μεγάλη ευκαιρία να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας και να έχουμε συλλογικό οικονομικό όφελος. Φαντάζεστε πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν έτσι, και τι ανακούφιση θα είναι για όλους μας αν περιορίσουμε το κόστος της θέρμανσής μας; Κι αφού οι Δανοί το κάναν γιατί εμείς δεν μπορούμε;

Ε.Κ. Κι όσο αφορά τα αιολικά και τα υδροηλεκτρικά; Τα απορρίπτετε εντελώς;
Γ.Α. Σίγουρα αντιδρώ σ’ αυτή την πρεμούρα να εγκαταστήσουμε παντού αιολικά και υδροηλεκτρικά, τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι έτσι όπως τα κάνουμε βλάπτουν και δεν ωφελούν. Και είναι απαράδεκτο να υπονομεύουμε την τουριστική ανάπτυξη ολόκληρων περιοχών, καταστρέφοντας το παραδοσιακό μας τοπίο, τον πολιτισμό μας ουσιαστικά, την παρακαταθήκη μας για ένα καλύτερο αύριο! Να ασχοληθούμε με τις πόλεις μας και τα εργοστάσιά μας και ν’ αφήσουμε ήσυχα τα ρέματα και τα βουνά μας! Τα υδροηλεκτρικά έτσι όπως γίνονται δεν έχουν καμία θέση σε παρθένα και πανέμορφα οικοσυστήματα. Και οι ανεμογεννήτριες θα ‘πρεπε να μπαίνουν μόνο σε βιομηχανικές περιοχές! Κι όποιος θέλει στην ελληνική ύπαιθρο ανεμογεννήτρια μεγαλύτερη απ’ αυτή που εξυπηρετεί ένα μικρό οικισμό, να τη βάλει στη γνωστή οπή του σώματός του! Επιτέλους, είμαστε αντιμέτωποι με περιβαλλοντική κοινωνική και οικονομική κρίση! Αυτό τον πακτωλό χρημάτων που θα αναγκαστούμε να πληρώσουμε ας τον επενδύσουμε σοφά για το καλό όλων σε βάθος χρόνου!

Ε.Κ. Μάλιστα… Κύριε Αγιάννη ευχαριστώ για το χρόνο σας. Οι απόψεις σας είναι αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσες.
Γ.Α. Εγώ σας ευχαριστώ κύριε Κανένα. Στη διάθεσή σας όποτε το επιθυμείτε.

Aπό την εφημερίδα: ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ