Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Τα όμορφα όρνια, όμορφα συνθλίβονται...


Κάθε μέρα όλο και περισσότερα πουλιά βρίσκουν το θάνατο από τις ανεμογεννήτριες...και αυτό γιατί οι ανεμογεννήτριες πληθαίνουν σε περιοχές όπου αυτά συχνάζουν. Είναι θλιβερό το γεγονός ότι οι περιοχές ειδικής προστασίας ορνιθοπανίδας και περιοχές natura όπου συναντάς πολλά είδη πτηνών (κάποια είδη υπό εξαφάνιση), είναι το στόχαστρο του κράτους και των ετερειών που εκμεταλλεύονται την ελληνική γη για το κέρδος και όχι για το περιβάλλον και  να τοποθετούν τα ανεμοτέρατα αυτά!
 
Κρήτη, 23/10/2010
Νέα θύματα αιολικού πάρκου στην περιοχή του Λέντα. Τουλάχιστον τρεις σκάρες βρήκαν το θάνατο τις τελευταίες ημέρες, συνθλιβόμενες ανάμεσα στα πτερύγια ανεμογεννήτριας. Επιστήμονες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας πήγαν επιτόπου για να εκτιμήσουν την κατάσταση, ενώ μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων ετοιμάζουν αναφορές προς την Ορνιθολογική Εταιρεία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, μπορεί τώρα οι επιπτώσεις στα πουλιά να θεωρούνται μικρές - αφού οι ανεμογεννήτριες είναι λίγες - αλλά όταν η κατάσταση επιδεινωθεί με την εγκατάσταση δεκάδων αιολικών πάρκων σε όλη την Κρήτη, θα είναι πια αργά...
Σύμφωνα με το μέλος της Οργάνωσης Βιώσιμης Ανάπτυξης "Φοίνιξ" κ. Δημήτρη Ψαρρά, αυτό που προκαλεί μεγάλη ανησυχία είναι το γεγονός πως το φονικό για τα άγρια πουλιά αιολικό πάρκο δεν έχει χωροθετηθεί μέσα σε ζώνη ειδικής προστασίας πτηνών. Παρ’ όλα αυτά προκύπτει ότι κάνει μεγάλη ζημιά στα όρνια, που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.
Το περίφημο πλέον βίντεο με τη σύγκρουση όρνιου με ανεμογεννήτρια στην Κρήτη, το οποίο ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, είχε τραβηχτεί ακριβώς στο ίδιο πάρκο.
Όπως είπε ο κ. Ψαρράς, σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων που ζουν στην περιοχή, δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο να βρίσκουν το θάνατο όρνια από τις ανεμογεννήτριες. Τις τελευταίες ημέρες τουλάχιστον τρεις σκάρες έχουν σκοτωθεί με αυτόν τον τρόπο. Και λέμε τουλάχιστον αφού, σύμφωνα με τον κ. Ψαρρά, «βρέθηκαν δύο σκοτωμένα όρνια και κάποια κομμάτια άλλου ή άλλων. Δεν είμαστε σε θέση να το πούμε, αφού τα κομμάτια κατασπαράσσονται από αγριόγατους και νυφίτσες. Γι' αυτό φοβόμαστε ότι υπάρχουν και άλλα θύματα, για τα οποία δε έχουμε μάθει ποτέ. Και φανταστείτε πως όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα πάρκο που είναι στα όρια περιοχής Natura. Δεν είναι καν μέσα σε ζώνη ειδικής προστασίας. Όμως τα αιολικά πάρκα που σχεδιάζονται αυτή τη στιγμή για την Κρήτη είναι ακόμη και μέσα σε τέτοιες προστατευόμενες περιοχές. Ακόμη και πάνω, δίπλα από τις φωλιές άγριων πτηνών, που απειλούνται με εξαφάνιση και η χώρα μας έχει δεσμευτεί έναντι των εταίρων της να προστατευτούν»...
Στο κλείσιμο της συζήτησης, ο κ. Ψαρράς παρακαλεί για δύο πράγματα: Να αναφέρουμε ότι η φωτογραφία είναι από τον Αντίλαλο της Μεσαράς και να διορθώσουμε τη λέξη "σχεδιάζονται" που εκ παραδρομής, όπως λέει, χρησιμοποίησε για να περιγράψει την προώθηση νέων αιολικών πάρκων στην Κρήτη.
«Αυτό δεν είναι σχεδιασμός», είπε ο κ. Ψαρράς, «είναι μεμονωμένες ενέργειες και συμφωνίες του κράτους με συγκεκριμένους επιχειρηματίες. Πουθενά στον κόσμο δεν μπαίνουν αιολικά πάρκα σε περιοχές με υπό εξαφάνιση άγρια πτηνά. Οι περιοχές Natura και ζώνες ειδικής προστασίας, εξάλλου, για το λόγο αυτό έχουν γίνει»...
Κατά τα λοιπά, οικολογικές οργανώσεις και περιβαλλοντικοί σύλλογοι ετοιμάζουν αναφορές προς την Ορνιθολογική Εταιρεία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. 
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου